Пре неколико вечери грађани широм Србије су на небу угледали и снимили необично плаветнило.

Једна од њих је била и певачица Индођија, као и Вељко Ражнатовић, који су "необична светла" снимили у Београду. Цецин син изнад породичне виле на Дедињу, а Индођија на другој локацији - на Видиковцу.

 

 

Међутим, тај призор није забележен само у српској престоници. Наш читалац са Карабурме послао нам је фотографију коју је забележио исте вечери на северу државе - у банатском селу Глогоњ.

- Кренуо сам са Карабурме, пробудио се у Глогоњу и имао сам шта да видим на небу. Необичне плаве тачке су сијале, успео сам и да их фотографишем - рекао нам је уз приложену фотографију.

Фото: Приватна архива

 

 

Шта се заиста десило?

На друштвеним мрежама, као што то вазда бива у сличним ситуацијама, људи су кренули да распредају теорије завере. Међутим, истина неретко буде много "досаднија" од прича које људски мозак може да конструише.

Неки сугеришу да су светла заправо рефлектори или ласери са Калемегдана или ноћних клубова са других локација Наравно, најреалнија теорија је о сателитима бизнисмена Илона Маска - Старлинк. "Мистериозна појава" на небу "постоји" већ пет година – мрежа вештачких сателита за брзи интернет.

Почев од првог појављивања Старлинка изнад Србије, већ у мају 2019. године, истог месеца када су Маскови сателити први пут лансирани у орбиту Земље, ову појаву у нашој земљи прате најразличитије сулуде теорије “посматрача” и “тумача” – од “снимљеног НЛО-а” изнад Бање Врујци, преко посете ванземаљаца, већ традиционалног “запрашивања” становништва Србије сваковрсним вирусима, али које је “виша фаза” у односу на “кемтрејлсе” млазних авиона, до тога да све сличне непознате појаве на небу доприносе климатским катастрофама.

Пре свега, астрономи објашњавају да су ови сателити, који круже око Земље, видљиви са одређеног подручја на планети зависно од њиховог тренутног орбиталног положају, колико је небо ведро и по каквим углом се налазе у односу на Сунце.

Кретање сателита компаније Илона Маска, иначе, интерактивно се може пратити и на својеврсној мапи на интернет адреси https://satellitemap.space/#.

БОНУС ВИДЕО: