Saudijska Arabija je ove godine izvršila rekordan broj pogubljenja u trenutku dok se Ujedinjene nacije spremaju da glasaju o tome da li da joj dodele mesto u Savetu za ljudska prava.

Najmanje 208 ljudi je pogubljeno u ovoj bliskoistočnoj državi ove godine, čime je nadmašen rekord od 196 pogubljenih 2022. godine, i to skoro tri meseca do kraja godine, preneo je Dejli mejl.

Foto: Profimedia

 

 

Ta statistika, za koju grupe za ljudska prava tvrde da nije potpuna, svrstava ovu arapsku zalivsku državu u prvih pet zemalja u kojima se smrtna kazna najčešće koristi, uprkos tome što je prestolonaslednik Mohamed Bin Salman obećao da će smanjiti stopu pogubljenja.

Foto: Profimedia

 

 

Otkako je preuzeo ulogu prestolonaslednika 2015. godine, Bin Salman je nadgledao najmanje 1.447 pogubljenja i uprkos mortarijumu o primeni smrtne kazne za manje prekršaje 2020. godine, pogubljenja su dostigla mesečni rekord od 41 u avgustu i 32 u septembru.

Foto: Profimedia

 

 

Brojke su objavljene u trenutku kada se UN spremaju da za dva dana glasaju o tome da li Saudijskoj Arabiji treba odobriti članstvo u Savetu za ljudska prava.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: