Саудијска Арабија је ове године извршила рекордан број погубљења у тренутку док се Уједињене нације спремају да гласају о томе да ли да јој доделе место у Савету за људска права.

Најмање 208 људи је погубљено у овој блискоисточној држави ове године, чиме је надмашен рекорд од 196 погубљених 2022. године, и то скоро три месеца до краја године, пренео је Дејли мејл.

Фото: Профимедиа

 

 

Та статистика, за коју групе за људска права тврде да није потпуна, сврстава ову арапску заливску државу у првих пет земаља у којима се смртна казна најчешће користи, упркос томе што је престолонаследник Мохамед Бин Салман обећао да ће смањити стопу погубљења.

Фото: Профимедиа

 

 

Откако је преузео улогу престолонаследника 2015. године, Бин Салман је надгледао најмање 1.447 погубљења и упркос мортаријуму о примени смртне казне за мање прекршаје 2020. године, погубљења су достигла месечни рекорд од 41 у августу и 32 у септембру.

Фото: Профимедиа

 

 

Бројке су објављене у тренутку када се УН спремају да за два дана гласају о томе да ли Саудијској Арабији треба одобрити чланство у Савету за људска права.

(Танјуг)

БОНУС ВИДЕО: