Jovanka i Josip Broz Tito nisu bili samo istaknuti lideri, već i strastveni gurmani koji su uživali u bogatstvu ukusa i tradiciji hrane. NJihova ljubav prema kuhinji oživljava kroz jedan od omiljenih specijaliteta – slatki "višegradski" kupus sa mesom i krompirom.

Foto: Profimeida

 

 

Ovaj recept donosi iskustvo koje možete ponovo doživeti i u vlastitom domu, kao što je nekad obožavala cela Jugoslavija.

Sastojci:

  • 1 veća glavica kupusa
  • Oko 1 kg junećeg buta
  • 2 manja crna luka
  • 1 paprika
  • 200 g krompira
  • 2-3 paradajza
  • 1 veza zelenja za supu
  • 2 lovorova lista
  • Malo belog vina
  • Peršun
  • So i biber po ukusu

Priprema:

Meso isecite na komade i rasporedite u dublju šerpu premazanu sa malo ulja.
Na meso složite iseckan kupus, grubo seckani crni luk, papriku i krompir.

Dodajte paradajz iseckan po vašoj želji, vino, peršun, so, biber i lovorov list.

Foto: Profimedia

 

 

Sipajte vodu da prekrije sve sastojke i pokrijte šerpu poklopcem.
Krčkajte na niskoj temperaturi oko dva sata.

Ovaj jednostavan, ali izuzetno ukusan recept sigurno će zadovoljiti i najistančanije ukuse, baš kao što su to činili Jovanka i Tito. Uživajte u mirisu i ukusu ovog tradicionalnog jela koje povezuje generacije i donosi duh nekih boljih vremena.

BONUS VIDEO: