Јованка и Јосип Броз Тито нису били само истакнути лидери, већ и страствени гурмани који су уживали у богатству укуса и традицији хране. Њихова љубав према кухињи оживљава кроз један од омиљених специјалитета – слатки "вишеградски" купус са месом и кромпиром.

Фото: Профимеида

 

 

Овај рецепт доноси искуство које можете поново доживети и у властитом дому, као што је некад обожавала цела Југославија.

Састојци:

  • 1 већа главица купуса
  • Око 1 кг јунећег бута
  • 2 мања црна лука
  • 1 паприка
  • 200 г кромпира
  • 2-3 парадајза
  • 1 веза зелења за супу
  • 2 ловорова листа
  • Мало белог вина
  • Першун
  • Со и бибер по укусу

Припрема:

Месо исеците на комаде и распоредите у дубљу шерпу премазану са мало уља.
На месо сложите исецкан купус, грубо сецкани црни лук, паприку и кромпир.

Додајте парадајз исецкан по вашој жељи, вино, першун, со, бибер и ловоров лист.

Фото: Профимедиа

 

 

Сипајте воду да прекрије све састојке и покријте шерпу поклопцем.
Крчкајте на ниској температури око два сата.

Овај једноставан, али изузетно укусан рецепт сигурно ће задовољити и најистанчаније укусе, баш као што су то чинили Јованка и Тито. Уживајте у мирису и укусу овог традиционалног јела које повезује генерације и доноси дух неких бољих времена.

БОНУС ВИДЕО: