Јованка и Јосип Броз Тито нису били само истакнути лидери, већ и страствени гурмани који су уживали у богатству укуса и традицији хране. Њихова љубав према кухињи оживљава кроз један од омиљених специјалитета – слатки "вишеградски" купус са месом и кромпиром.
Овај рецепт доноси искуство које можете поново доживети и у властитом дому, као што је некад обожавала цела Југославија.
Састојци:
- 1 већа главица купуса
- Око 1 кг јунећег бута
- 2 мања црна лука
- 1 паприка
- 200 г кромпира
- 2-3 парадајза
- 1 веза зелења за супу
- 2 ловорова листа
- Мало белог вина
- Першун
- Со и бибер по укусу
Припрема:
Месо исеците на комаде и распоредите у дубљу шерпу премазану са мало уља.
На месо сложите исецкан купус, грубо сецкани црни лук, паприку и кромпир.
Додајте парадајз исецкан по вашој жељи, вино, першун, со, бибер и ловоров лист.
Прочитајте још
Сипајте воду да прекрије све састојке и покријте шерпу поклопцем.
Крчкајте на ниској температури око два сата.
Овај једноставан, али изузетно укусан рецепт сигурно ће задовољити и најистанчаније укусе, баш као што су то чинили Јованка и Тито. Уживајте у мирису и укусу овог традиционалног јела које повезује генерације и доноси дух неких бољих времена.