Kompanija "Meta" upozorila je u četvrtak 50.000 korisnika da su bili na udaru "neselektivnog” nadzora koji sprovodi rastuća industrija sajber špijuna koji će pratiti, prevariti, hakovati određene mete za najvišu ponudu.

Kompanije sa sedištima u Indiji, Izraelu, Kini i Severnoj Makedoniji bave se kreiranjem lažnih Fejsbik, Instagram i Vacap naloga za špijuniranje žrtava u najmanje 100 zemalja.

 

 

Ove kompanije za nadzor razvijaju takozvane eksploite, delove softvera koji tiho hakuju telefon žrtve i kradu njegov sadržaj – evidencije poziva, tekstualne poruke, e-poštu, podatke o lokaciji i još mnogo toga – često u ime autoritarnih vlada koje ciljaju svoje najglasnije kritičare.

 

 

Među kompanijama za nadzor koje je "Meta“ imenovala u svojoj istrazi i zabranila pristup svojim platformama su "Blek Kjub", "Kobvebs", "Bluhok" i "Sitroks".

Od makedonskog start-apa do "alijanse" za špijunske softvere

Kako je "Meta" najavila svoju istragu, vodeći istraživači u "Sitizen Labu" na Univerzitetu u Torontu objavili su odvojen izveštaj koji se posebno fokusira na severnomakedonsku kompaniju "Sitroks" čiji je špijunski softver, nazvan "Predator", korišćen u osam država.

"Sitroks" je osnovan 2017. godine i njegova poslovna aktivnost je opisana kao pružanje "operativnog sajber rešenja“ vladama koje uključuje prikupljanje informacija sa uređaja i "klauda". U "Pitčbuku", njihova tehnologija je definisana kao "sistemi sajber obaveštajnih podataka koji su dizajnirani da ponude sigurnost“ vladama i pomažu u "dizajniranju, upravljanju i implementaciji prikupljanja sajber obaveštajnih podataka u mreži, omogućavajući preduzećima da prikupljaju obaveštajne podatke sa krajnjih uređaja, kao i sa usluga u klaudu”.

"Sitroks" je navodno započeo kao start-ap u Severnoj Makedoniji. Pregled dokumenata korporativnog registra pokazuje da izgleda da firma ima korporativno prisustvo u Izraelu i Mađarskoj.

"Sitroksove" izraelske kompanije su osnovane 2017. kao "Sitroks EMEA Ltd." i "Sitroks Softver Ltd.". Obe kompanije su 2019. preimenovane u "Balinis Ltd." i "Piterbald Ltd.". Mađarska firma osnovana je iste godine i nazvana "Sitroks Holdings Zrt".

Istraživači "Sitizen Laba" verruju da je izvršni direktor "Sitroksa" Ivo Malinkovksi, kao što je navedeno na njegovoj LinkedIn stranici.

Izveštaj "Forbsa" iz 2019. godine navodi da je "Sitroks" spasao Tal Dilijan, bivši komandant Jedinice 81 Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), čija kompanija "Vi Spir" (koja je izgleda preimenovana u "Pasitora Ltd.") ima sedište u Limasolu na Kipru. Dilijan je navodno kupio "Sitroks" 2018. prema Aturo fondu. Dilijan je takođe poznat kao osnivač "Srklsa", istaknute kompanije za nadzor mobilnih mreža, o čijim je vladinim klijentima "Sitizen Labs" pisao prošle godine".

Dilijan je takođe osnivač i izvršni direktor kompanije "Inteleka". To je "alijansa" kompanija sa špijunskim softverima koja je prvenstveno formirana da se takmiči sa "NSO Grupom" koja je letos bila u centru skandala kada je otkriveno da je njen softver "Pegaz" korišćen širom sveta za špijuniranje hiljada ljudi, od aktivista do državnika.

"Sitizen Lab" je pronašao IP adrese krajnjih tačaka "Sitoksovog" softvera u osam zemalja (Jermenija, Egipat, Grčka, Indonezija, Madagaskar, Oman, Saudijska Arabija, Srbija) pa zaključuje da su njihove vlade verovatno među klijentima te kompanije.

Utočište za "sajber plaćenike"

Među kompanijama u "Metinom" izveštaju je i "Bluhok CI", izraelska firma. NJu su prvi identifikovali "Dejli Bist" i "Metin" bezbednosni tim u aprilu zbog njene uloge u lažnom predstavljanju pojedinih osoba kao reportera "Foks NJuza" u pokušaju da iskopa prljavština o kritičarima emira "Ras Al Haima" — jednog od sedam emira u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Nakon priče "Dejli Bista" o "Bluhoku", "Meta" je suspendovala skoro 100 naloga povezanih sa firmom. Kompanije koristi lažne naloge kako bi izvukla kompromitujuće informacije o metama, tako što ih "prevari da instaliraju malver za špijunskim softverom". Operativci "Bluehoka" su nedavno pokušali da se ušunjaju na "Metine" platforme, pokušavajući da naprave lažne naloge za koje se tvrdi da se nalaze u Argentini.

Od sedam kompanija identifikovanih u Metinom izveštaju, četiri su bile ili sa sedištem ili osnovane u Izraelu - što je znak rastuće reputacije zemlje kao utočišta za industriju "sajber plaćenika".

Još jedna izraelska kompanija, "Blek Kjub", postala je poznata nakon što se pokazalo da ih je medijski mogul i osuđeni seksualni prestupnik Harvi Vajnstin angažovao da špijuniraju žene koje su ga optužile za zlostavljanje. "Blek Kjub" je odbacio tvrdnje F"Mete o njegovim aktivnostima.

"Kobvebs", još jedna izraelska kompanija za koju je "Meta" rekla da je omogućila svojim klijentima da koriste javne veb-sajtove i "dark veb" da prevare mete da otkriju lične podatke. Kompanija takođe navodno radi za američke klijente, uključujući lokalnu policijsku službu u Hartfordu, Konektikat.

(Blic)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".