Iako priprema kafe deluje veoma jednostavno, mnogi ne znaju kako je pravilno treba skuvati.

Kada radimo više stvari istovremeno dok kuvamo kafu, dešava se da ona provri, a da je mi ne zakuvamo odmah.

Tada se voda u džezvi isparavanjem smanjuje, a ljudi često samo sipaju novu vodu u ostatak proključale i zakuvaju kafu.

Foto: Profimedia

 

Međutim, stručnjaci ističu da time pravite ogromnu grešku. Ova navika nikako nije dobra za zdravlje i trebalo bi da je promenite.

Kako kažu stručnjaci, duplim kuvanjem vode povećava se arsen, nitriti i fluor, a čak i zdravi minerali postaju izuzetno štetni.

Istraživanja su pokazala da je ovakva voda toksična jer u njoj dolazi do povećanja nivoa arsena, što može dovesti do stomačnih tegoba, trovanja, dijabetesa, problema sa organima za varenje i sa kardiovaskularnim organima.

Foto: Shutterstock

 

Kada voda predugo vri, odnosno kada je dugo izložena vrlo visokoj temperaturi, u njoj dolazi do povećanja nitrita koji se pretvaraju u nitrozamine koji imaju štetno dejstvo po organizam.

Umesto da predugo kuvate vodu ili dosipate svežu vodu u tek ključalu, savet je da kafu odmah zakuvate čim voda provri. Takođe, ako je voda dugo ključala, prospite je i sipajte novu vodu u kojoj ćete zakuvati kafu.

BONUS VIDEO: