Иако припрема кафе делује веома једноставно, многи не знају како је правилно треба скувати.
Када радимо више ствари истовремено док кувамо кафу, дешава се да она проври, а да је ми не закувамо одмах.
Тада се вода у џезви испаравањем смањује, а људи често само сипају нову воду у остатак прокључале и закувају кафу.
Међутим, стручњаци истичу да тиме правите огромну грешку. Ова навика никако није добра за здравље и требало би да је промените.
Како кажу стручњаци, дуплим кувањем воде повећава се арсен, нитрити и флуор, а чак и здрави минерали постају изузетно штетни.
Истраживања су показала да је оваква вода токсична јер у њој долази до повећања нивоа арсена, што може довести до стомачних тегоба, тровања, дијабетеса, проблема са органима за варење и са кардиоваскуларним органима.
Када вода предуго ври, односно када је дуго изложена врло високој температури, у њој долази до повећања нитрита који се претварају у нитрозамине који имају штетно дејство по организам.
Уместо да предуго кувате воду или досипате свежу воду у тек кључалу, савет је да кафу одмах закувате чим вода проври. Такође, ако је вода дуго кључала, проспите је и сипајте нову воду у којој ћете закувати кафу.
БОНУС ВИДЕО: