Rojters prenosi da je Moskva predstavila listu predloga zapadu koja podrazumevaju i povlačenje bataljona NATO iz Poljske, Estonije, Letonije i Litvanije.

Takođe, Moskva je zatražila i pravno-obavezujću garanciju da će NATO odstupiti od vojne aktivnosti u tom delu Evrope, kao i efektivni ruski veto na potencijalno članstvo Ukrajine u Nato, ali ta solucije je već precrtana.

- Razgovaraćemo o ruskim predlozima. Ali ne može biti da Rusija diktira partnerima u NATO-u njihov stav, i to je nešto što ćemo vrlo jasno istaći u razgovorima sledeće nedelje na Savetu NATO - istakla je Lambreht.

Litvanski ministar odbrane Arvidas Anusauskas izjavio je da NATO ne sme dati Rusiji mogućnost da podeli Evropu na sfere uticaja.

- Moramo da podržimo Ukrajinu svim sredstvima, što uključuje isporuku oružja - kazao je Anusauskas, ne precizirajući o kakvom je oružju reč.

Zapad je zapretio Rusiji oštrim ekonomskim sankcijama ukoliko Moskva nastavlja da održava jako vojno prisustvo na granici sa Ukrajinom, dok Rusija trvrdi da su ti potezi učinjeni zbog samoodbrane i sve izvesnijeg članstva Ukrajine u NATO.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".