Ројтерс преноси да је Москва представила листу предлога западу која подразумевају и повлачење батаљона НАТО из Пољске, Естоније, Летоније и Литваније.

Такође, Москва је затражила и правно-обавезујћу гаранцију да ће НАТО одступити од војне активности у том делу Европе, као и ефективни руски вето на потенцијално чланство Украјине у Нато, али та солуције је већ прецртана.

- Разговараћемо о руским предлозима. Али не може бити да Русија диктира партнерима у НАТО-у њихов став, и то је нешто што ћемо врло јасно истаћи у разговорима следеће недеље на Савету НАТО - истакла је Ламбрехт.

Литвански министар одбране Арвидас Анусаускас изјавио је да НАТО не сме дати Русији могућност да подели Европу на сфере утицаја.

- Морамо да подржимо Украјину свим средствима, што укључује испоруку оружја - казао је Анусаускас, не прецизирајући о каквом је оружју реч.

Запад је запретио Русији оштрим економским санкцијама уколико Москва наставља да одржава јако војно присуство на граници са Украјином, док Русија трврди да су ти потези учињени због самоодбране и све извеснијег чланства Украјине у НАТО.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".