Lizijantus, poznat i kao eustoma, lažna ruža ili teksaško zvonce, omiljen je izbor za svadbene bukete i poklone žena svih uzrasta. Ovaj cvet se može uzgajati u kući, kao sobna biljka ili u vrtu, posebno u toplijim krajevima. Iako je višegodišnja biljka, često se uzgaja kao jednogodišnja i baca nakon cvatnje. U vazi može trajati do dve sedmice uz redovno menjanje vode.

Foto: Profimedia

 

Lizijantus kao biljka najbolje uspeva na sunčanom mestu sa popodnevnom senkom. Sadnice treba saditi na razmaku od 15 do 20 centimetara kako bi stabljike mogle da se oslanjaju jedna na drugu. Male saksije nisu pogodne, jer korenje može da se uplete, što ometa rast biljke.

Zemljište treba biti neutralno do alkalno sa dobrom drenažom, a stalno vlažno, ali ne previše mokro kako bi se izbegla pojava gljivica i truljenja. Redovno i umereno zalivanje je ključno.

Foto: Profimedia

 

Estetika i simbolika

Lizijantus je poznat po svojim delikatnim laticama koje podsećaju na pupoljke ruže, i dolazi u bojama od bele do roze. Ovaj cvet je dugo bio simbol iskrene i duboke romantične želje kod žena, a danas je i simbol harizme, sreće i uspeha u kući.

BONUS VIDEO: