Лизијантус, познат и као еустома, лажна ружа или тексашко звонце, омиљен је избор за свадбене букете и поклоне жена свих узраста. Овај цвет се може узгајати у кући, као собна биљка или у врту, посебно у топлијим крајевима. Иако је вишегодишња биљка, често се узгаја као једногодишња и баца након цватње. У вази може трајати до две седмице уз редовно мењање воде.

Фото: Профимедиа

 

Лизијантус као биљка најбоље успева на сунчаном месту са поподневном сенком. Саднице треба садити на размаку од 15 до 20 центиметара како би стабљике могле да се ослањају једна на другу. Мале саксије нису погодне, јер корење може да се уплете, што омета раст биљке.

Земљиште треба бити неутрално до алкално са добром дренажом, а стално влажно, али не превише мокро како би се избегла појава гљивица и труљења. Редовно и умерено заливање је кључно.

Фото: Профимедиа

 

Естетика и симболика

Лизијантус је познат по својим деликатним латицама које подсећају на пупољке руже, и долази у бојама од беле до розе. Овај цвет је дуго био симбол искрене и дубоке романтичне жеље код жена, а данас је и симбол харизме, среће и успеха у кући.

БОНУС ВИДЕО: