U svim krajevima Srbije priprema slavskog žita je uglavnom ista – kuvanu pšenicu trebalo bi pomešati sa šećerom i orasima, i dodati arome koje će nezaobilaznom delu slavske trpeze dati mu neodoljiv ukus.

Mada nam se u prvi mah čini da su sva slavska žita identičnog ukusa, ako mu dodate jedan novi sastojak, vaše žito će dobiti potpuniji ukus, a gosti će biti oduševljeni.

Sastojci:

500 grama pšenice
400 grama kristalnog šećera
400 grama mlevenih oraha
2 kesice vanilin šećera
1/2 ploda muskatnog oraščića

Priprema:

1. Pšenicu je najbolje potpopiti veče pre pripreme u vodi.
2. Kuvati duže i nakon kuvanja dobro procediti.
3. Dodati pšenici šećer i ostale dodatke iz sastojaka. Naše bake pšenicu pre nisu mlele za slavsko žito, već je bila u celom zrnu.

 

VONUS VIDEO