У свим крајевима Србије припрема славског жита је углавном иста – кувану пшеницу требало би помешати са шећером и орасима, и додати ароме које ће незаобилазном делу славске трпезе дати му неодољив укус.

Мада нам се у први мах чини да су сва славска жита идентичног укуса, ако му додате један нови састојак, ваше жито ће добити потпунији укус, а гости ће бити одушевљени.

Састојци:

500 грама пшенице
400 грама кристалног шећера
400 грама млевених ораха
2 кесице ванилин шећера
1/2 плода мускатног орашчића

Припрема:

1. Пшеницу је најбоље потпопити вече пре припреме у води.
2. Кувати дуже и након кувања добро процедити.
3. Додати пшеници шећер и остале додатке из састојака. Наше баке пшеницу пре нису млеле за славско жито, већ је била у целом зрну.

 

ВОНУС ВИДЕО