Od laganih i blagih vrsta poput oslića i bakalara do aromatičnog lososa i tune, postoji mnogo vrsta ribe, svaka sa svojim specifičnim ukusom i hranjivim profilom. Ako redovito jedete ribu i pitate se koliko je zdravo konzumirati je svakodnevno, evo odgovora stručnjakinje.

Zdravstvene prednosti ribe

Konzumiranje ribe smatra se dobrim načinom unosa proteina.

– Uopšteno, riba je izvrstan izvor kompletnog proteina, što znači da sadrži sve esencijalne aminokiseline koje telo ne sintetizuje –  kaže Amerikanka Rosemary Trout, direktorka programa kulinarskih umetnosti i nauke o hrani na Univerzitetu Drexel.

Osim proteina, hladnovodne ribe, poput lososa i tune, bogate su esencijalnim masnim kiselinama koje podržavaju zdravlje srca. Ribe takođe sadrže kolin i jod, kao i druge hranjive tvari, zavisno od vrste.

Koliko ribe je zdravo jesti?

Prema Prehrambenim smernicama za Amerikance, odrasle osobe trebale bi dnevno unositi oko 140 do 200 grama proteina, uključujući 200 do 280 grama morskih plodova sedmično. Prema rečima profesora i epidemiologa s Harvard T.H. Chan School of Public Health, za većinu ljudi svakodnevna konzumacija ribe je prihvatljiva.

Međutim, kod konzumiranja ribe postoji i pitanje žive.

– Nakupljanje metil-žive predstavlja rizik jer je toksična, naročito za središnji nervni sistem i bebe u materici. Zbog toga se preporučuje da trudnice i dojilje izbjegavaju velike ribe poput sabljarke, tune i morskog psa – dodaje Trout.

FDA preporučuje konzumaciju riba s nižom razinom žive, kao što su losos, škampi, crni brancin, bakalar, školjke, tilapija, jastog i sardine.

Je li bolje jesti divlju ili tovljenu ribu?


Iako se često raspravlja o prednostima divlje i tovljene ribe, Trout kaže da su obe dobre kao izvor proteina. Divlje i tovljene ribe mogu imati različite ukuse i nutritivne profile zbog različitih ishrana.

– Uzgojene ribe koje su hranjene dijetama s ugljikohidratima imaju više zasićenih masti u odnosu na divlje uhvaćene ribe – ističe ona.

Kako odabrati najbolju ribu?


Preporuka je kupovati ribu od proverenih trgovina ili ribarnica.

– Riba bi uvek trebala biti vrlo hladna i skladištena na ledu s mogućnošću oticanja vode, ili smrznuta – savetuje Trout.

Ističe da jede konzervisanu ribu kao dodatak salatama, sendvičima ili pizzama te voli manje začinjenu ribu poslužiti s povrćem ili kao hladnu u salati, piše msn.

BONUS VIDEO