Kada kupujete hranu u marketima važno je da uradite dve stvari: da proverite rok trajanja i pročitate deklaraciju. Zvuči logično, ali mnogo ljudi ovo ne čini i ustvari ni ne zna šta jede.

Prema istraživanjima o navikama u ishrani, samo 15 odsto potrošača redovno obraća pažnju na sastav proizvoda. Međutim, ovi rezultati su čak značajan napredak u odnosu na istraživanje iz 2017. godine, kada je samo 5 procenata ljudi obraćalo pažnju na sastav.

Razumevanje deklaracije je nekada teško, jer kako ljudi kažu, znaju da budu "uvijene" i nejasne. Nutricionistkinja i dijetetičarka Anita Alterov analizirala je deklaraciju supe iz kesice, budući da se postavlja pitanje da li je i koliko takva supa zdrava i zašto bismo onda pravu domaću supu kuvali sat do sat i po, ako iz kesice dobra zamena za nju. Izgleda da nam se odgovor sam nameće, ali da bismo razumeli zašto je ona domaća neuporedivo bolja, moramo da znamo da pročitamo deklaraciju.

Foto: Shutterstock

 

Nakon što to naučimo, moći ćemo sami da proceniko koliko je dobra za nas svaka namirnica, bez konsultacije nutricionista, dijetetičara ili lekara. Anita Alterov otkrila je kakav je sastav supe iz kesice i kako da ga razumemo.

- Pre svega, najbitnije je reći da kada analiziramo deklaracije, obratimo pažnju na sastav namirnica. Na početku uvek idu sastojci koji se nalaze u najvećem procentu u proizvodima - kaže ona i dodaje:

- U supi iz kesice imamo 60 % testenine (pšenične), zatim so i pojačivače ukusakoji su jako štetni za zdravlje, kaže ona.

To znači da je povećan udeo ugljenih hidrata, a poseban problem predstavljaju trans masti, odnosno hidrogenizovane biljne masti i pojačivači ukusa koji stvaraju osećaj gladi i mogu da dovedu do teških oboljenja.

Nutricionistkinja dalje nastavlja da objašnjava da, iako piše da ima povrća i mesa u supi, to gotovo da nije istina:

- Na kraju deklaracije možemo videti da se povrće nalazi u minimalnoj količini, a da od mesa ima samo ekstrakt mesa u količini od 1.5 %, što bi bilo 0,9 g mesa na jednu kesicu supe, kaže ona i na kraju dodaje:

- Svakako je bolji izbor domaća supa, sa većom količinom povrća i mesa i odličnim izvorom zdravih masnoća i kolegena u koju možete staviti testenine po izboru.

Za razliku čestog konzumiranja, koje je može biti štetno, umereno konzumiranje nije opasno, pa se ove supe čak preporučuju osobama sa prehladom, povišenom telesnom temperaturom, dijarejom i povraćanjem pošto predstavljaju dobre izvore tečnosti kojima se nadoknađuju izgubljeni elektroliti. Međutim, uvek je bolje jesti domaću supu bogatu svežim povrćem i probranim mesom.

(Srbija danas)

BONUS VIDEO: