Neke od domaćica su probale stari recept iz 1952. godine i oduševile se.
Trik da sarme budu slasne i sočne jeste dodavanje jednog jajeta.
Potrebno je
- 3 glavice kiselog kupusa
Fil za sarmu:
- pola kg iseckane govedine
- pola kg iseckane svinjetine
- 4 velike kašike suve slanine iseckane na sitne kocke
- 2 velike kašike masti
- 1 glavica sitno iseckanog luka (treba žuto ispeći)
- 1 celo jaje
- 1 velika kašika soli
- pola velike kašike bibera
- 6 velikih kašika pirinča
Za zapršku:
Pročitajte još
- 5 velikih kašika masti
- 3 velike kašike brašna
- 1 velika kašika paprike
- 2 do 3 litra supe od suvog mesa ili vode
- iseckani kiseli kupus
- 2 velike kašike soli
Priprema
Potrebno je da u jednoj činiji zajedno dobro izmešate meso, slaninu, mast, luk, jeje, so, biber i pirinač. Zatim odvojte listove od svake glavice kupusa, pa malo rebra iscecite. List kupusa stavite na dlan, pa stavite kašiku fila. Sa one strane ruke gde je mali prst složite kraj lista, a onaj kraj lista koji je najbliži zglobu, zamotajte. Poslednji kraj utisnite prstima. Zapršku pravite od masti, brašna, paprike, vode, kupusa i soli. Zatim dodajte vodu pa uvijenu sarmu pokrijte seckanim kupusom. Kuvajte sarme, lagano 3 do 4 sata. Ukoliko je potrebno, dodajte kocku do dve šećera, ako je kupus suviše slan. Uživajte!
(Trpeza)