Američki stručnjaci su naveli šest namirnica koje ne treba konzumirati na prazan stomak.

Kafa

Iako mnogi vole započeti dan šoljicom kafe umesto bogatim doručkom, to možda nije najbolja ideja za zdravlje creva. Ova napitak je prilično kiseo, što može iritirati zidove želuca, posebno ako se pije na prazan stomak. Pored toga, kofein u kafi podstiče proizvodnju gastrina, hormona koji luči želudačnu kiselinu, što može dovesti do simptoma refluksa, kao što su nadutost, mučnina ili vraćanje hrane, tvrde stručnjaci iz časopisa RealSimple.

Foto: Shutterstock

 

Čaj sa kofeinom

Kao i kafa, kofein u nekim čajevima, poput crnog čaja, može iritirati zid želuca i povećati proizvodnju želudčane kiseline, što dovodi do simptoma refluksa, objašnjava doktor Michael Schopis, gastroenterolog.

Stručnjaci preporučuju da se takođe jede nešto pre nego što se popije šoljica čaja bogatog kofeinom, poput crnog ili zelenog čaja.

Gazirani napici

Još jedana namirnica koju treba izbegavati na prazan stomak su gazirani napici, kao što su sokovi. Poznato je da oni izazivaju simptome u probavnom sistemu poput nadutosti ili podrigivanja. "Mehurići ugljen-dioksida iz gaziranog napitka mogu stvoriti jak pritisak u želucu, uzrokujući nelagodu i podrigivanje", objašnjava doktor  Robynne Chutkan. Ona dodaje da gazirani napici mogu takođe izazvati otvaranje donjeg ezofagealnog sfinktera i dovesti do simptoma refluksa.

Foto: Profimedia

 

Začinjena hrana

Pazite na začinjenu hranu koja bi mogla iritirati želudac kod ljudi koji nisu navikli da je jedu na prazan želudac. „ Ideja da začinjena hrana može iritirati sluzokožu želuca zavisi od nečije navike da jede ovu vrstu hrane “, objašnjava dr Robynne Chutkan. Dr Michael Schopis, objašnjava da je to zato što “ većina začinjene hrane sadrži hemikaliju zvanu kapsaicin, koja se vezuje za receptore u gastrointestinalnom traktu ” i detektuje se kao nešto štetno od strane tela što povećava proizvodnju sluzi kako bi ubrzalo njegovu probavu. “ Ovo može izazvati trenutke preterane probave, kao i bolove u stomaku, retku stolicu i dijareju ”, dodaje stručnjak.

Slatka hrana

Iako oni čine većinu doručka, najbolje je suzdržati se od započinjanja obroka slatkom hranom. Zaista, “ jedenje slatke hrane na prazan želudac može uzrokovati brži skok insulina i šećera u krvi, što često rezultira 'slomom' ubrzo nakon toga ,” kaže dr Robynne Chutkan. Ona preporučuje da se prvo okrenete hrani bogatoj vlaknima koja mogu usporiti apsorpciju šećera, postičući sporije povećanje šećera u krvi. Ona dodaje da zaslađena hrana takođe može „ prouzrokovati dijareju ako se jede na prazan stomak “.

Foto: Profimedia

 

Pržena masna hrana

Iako je pržena hrana često vrlo popularna, stručnjaci ne preporučuju da je jedete na prazan želudac. Ističu da je ovoj hrani bogatoj mastima potrebno duže za varenje, što dovodi do veće proizvodnje kiseline, što će verovatno uzrokovati gastrointestinalne poremećaje. “ Hrana bogata mastima takođe smanjuje sposobnost kontrakcije donjeg ezofagealnog sfinktera, stvarajući pukotinu koja dovodi do refluksa kiseline ,” ističe dr Michael Schopis.

- Da biste smanjili ove efekte, masnu hranu možete kombinovati sa ugljenim hidratima, kao što su pirinač, hleb i krompir, kao i drugo skrobno povrće, koje deluje kao pufer  - savetuje on.

BONUS VIDEO: