O dobrobitima i nedostacima ispijanja kafe raspravlja se već decenijama. Iako postoji opšti konsenzus da bi ispijanje kafe prekasno tokom dana moglo da izazove probleme sa snom, ne postoji jasno ograničenje dnevnog unosa.

Dijetetičarka Frenki Filips otkrila je koliko bi se šoljica kafe smelo konzumirati tokom jednog dana kako bi se njene zdravstvene dobrobiti u potpunosti upotrebile, prenosi Metro.

- Pijenje umerenih količina kafe, to jest oko tri do pet šoljica dnevno, povezuje se sa zdravom ishranom - rekla je Frenki.

Foto: Profimedia

 

Studije su pokazale da ispijanje kafe može da donese neke zdravstvene dobrobiti kao što je manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.

- Pomaže i kod smanjenja umora, povećanja pažnje, mentalnih performansi, energije i budnosti, pa čak i poboljšanja nekih sportskih aspekata - rekla je.

Kafa osim kofeina sadrži i zdrave antioksidanse.

- Takođe sadrži male količine korisnih nutrijenata kao što su kalijum i magnezijum - izjavila je.

Foto: Shutterstock

 

Nivo kofeina

Nivo kofeina koji kafa sadrži zavisi od njene vrsti, ali i načina pripreme.

- Obično šoljica instant kafe može da sadrži oko 65 mg kofeina, filter kafa oko 85 mg, a jedan espreso ima oko 60 mg kofeina. Dakle, ako pijete Amerikano ili late sa tri čaše espresa, to bi moglo da sadrži 180 mg kofeina odjednom - ispričala je.

Od tri do pet šolja dnevno, otprilike 400 mg kofeina, siguran je broj za svakodnevno uživanje.

- To je takođe količina koja se povezuje sa prednostima za zdravlje i budnost - dodala je.

Foto: Shutterstock

 

Kada kafa šteti zdravlju?

- Trudnice i dojilje smeju da uživaju ​​u kafi, ali preporučeno je da ne piju više od 200 mg kofeina dnevno. Pijenje više od preporučene doze može da dovede do štetnih učinaka poput uznemirenosti i poremećaja sna - navela je.

Stručnjaci za spavanje preporučuju da poslednju šolju popijete oko 14 sati, inače biste mogli da budete budni celu noć.

A šta je sa ledenom kafom?

- Ledena i topla kava nisu nutritivno različite, ali može da postoji razlika u tome šta joj dodajete. Ako pijete vruću kafu sa samo malo mleka i bez dodatog šećera, bilo bi vrlo malo kalorija. Ledena kafa sa malo sirupa može da ima i nekoliko kašičica šećera. Šlag na vrhu dodaje puno masnoće, što povećava i sadržaj kalorija - rekla je.

BONUS VIDEO: