О добробитима и недостацима испијања кафе расправља се већ деценијама. Иако постоји општи консензус да би испијање кафе прекасно током дана могло да изазове проблеме са сном, не постоји јасно ограничење дневног уноса.

Дијететичарка Френки Филипс открила је колико би се шољица кафе смело конзумирати током једног дана како би се њене здравствене добробити у потпуности употребиле, преноси Метро.

- Пијење умерених количина кафе, то јест око три до пет шољица дневно, повезује се са здравом исхраном - рекла је Френки.

Фото: Профимедиа

 

Студије су показале да испијање кафе може да донесе неке здравствене добробити као што је мањи ризик од развоја дијабетеса типа 2 и кардиоваскуларних болести.

- Помаже и код смањења умора, повећања пажње, менталних перформанси, енергије и будности, па чак и побољшања неких спортских аспеката - рекла је.

Кафа осим кофеина садржи и здраве антиоксидансе.

- Такође садржи мале количине корисних нутријената као што су калијум и магнезијум - изјавила је.

Фото: Shutterstock

 

Ниво кофеина

Ниво кофеина који кафа садржи зависи од њене врсти, али и начина припреме.

- Обично шољица инстант кафе може да садржи око 65 мг кофеина, филтер кафа око 85 мг, а један еспресо има око 60 мг кофеина. Дакле, ако пијете Американо или лате са три чаше еспреса, то би могло да садржи 180 мг кофеина одједном - испричала је.

Од три до пет шоља дневно, отприлике 400 мг кофеина, сигуран је број за свакодневно уживање.

- То је такође количина која се повезује са предностима за здравље и будност - додала је.

Фото: Shutterstock

 

Када кафа штети здрављу?

- Труднице и дојиље смеју да уживају ​​у кафи, али препоручено је да не пију више од 200 мг кофеина дневно. Пијење више од препоручене дозе може да доведе до штетних учинака попут узнемирености и поремећаја сна - навела је.

Стручњаци за спавање препоручују да последњу шољу попијете око 14 сати, иначе бисте могли да будете будни целу ноћ.

А шта је са леденом кафом?

- Ледена и топла кава нису нутритивно различите, али може да постоји разлика у томе шта јој додајете. Ако пијете врућу кафу са само мало млека и без додатог шећера, било би врло мало калорија. Ледена кафа са мало сирупа може да има и неколико кашичица шећера. Шлаг на врху додаје пуно масноће, што повећава и садржај калорија - рекла је.

БОНУС ВИДЕО: