Prvi savet je da koristite oštar nož. Tupi nož će više oštetiti ćelije luka čime će se osloboditi i više enzima. Zatim luk možete da stavite sat vremena u frižider jer će niska temperatura usporiti aktivnost enzima koji proizvodi nadražujuće supstance. Osim toga, možete ga držati i u zamrzivaču 10-15 minuta pre rezanja, ali vodite računa jer tada možete teže seći luk.
Foto: Profimedia
Oštricu noža možete da namažete limunovim sokom koji treba da ublaži delovanje sumpornih jedinjenja, ali nož treba da protrljate nakon svakog sečenja.
Foto: Profimedia
Ne secite koren
Najviše sumpornih supstanci nalazi se u korenu luka, pa ga režite oko korena, ali ne i sami koren.
Pojedini kuvari stave koru hleba u usta dok seckaju luk i tvrde da im to pomaže i sprečava suze.
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".
Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".