Први савет је да користите оштар нож. Тупи нож ће више оштетити ћелије лука чиме ће се ослободити и више ензима. Затим лук можете да ставите сат времена у фрижидер јер ће ниска температура успорити активност ензима који производи надражујуће супстанце. Осим тога, можете га држати и у замрзивачу 10-15 минута пре резања, али водите рачуна јер тада можете теже сећи лук.
Оштрицу ножа можете да намажете лимуновим соком који треба да ублажи деловање сумпорних једињења, али нож треба да протрљате након сваког сечења.
Не сеците корен
Највише сумпорних супстанци налази се у корену лука, па га режите око корена, али не и сами корен.
Поједини кувари ставе кору хлеба у уста док сецкају лук и тврде да им то помаже и спречава сузе.
За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".
Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".