Mikrotalasne mogu biti praktičan način za ponovo zagrevanje hrane u trenutku nužde, pri čemu istovremeno uništavaju bakterije i čine vašu hranu bezbednom. Međutim, mikrotalasne pećnice su i poznate po tome što neravnomerno kuvaju hranu, što omogućava da štetne bakterije prežive.

Prema podacima sa sajta FoodSafety.gov, jedan od šest Amerikanaca godišnje oboli od bolesti koje se prenose hranom (poznatog kao trovanje hranom). Najveći krivci su bakterije, uključujući salmonelu, listeriju i E. coli.

“Kada ponovo zagrevate hranu u mikrotalasnoj pećnici, hranu je potrebno mešati barem jednom kako bi se ravnomerno rasporedila toplota, a zatim je ponovo staviti u mikrotalasnu pećnicu da dostigne odgovarajuću temperaturu (najmanje 74°C),” kaže Mici Baum, izvršna direktorka organizacije Stop Foodborne Illness, te dodaje: “Pažljivo pratite bezbedne uputstva za kuvanje sa pakovanja. Ova uputstva su razvijena i testirana od strane naučnika za bezbednost hrane kako bi pomogla da vi i vaša porodica ostanete sigurni.”

Foto: Profimedia

 

Da biste osigurali da je vaša hrana pravilno zagrejana, koristite termometar za hranu da biste proverili da li je hrana dostigla odgovarajuću temperaturu.

Tri namirnica koje nikada ne treba ponovo zagrevati u mikrotalasnoj

Dohrana ili majčino mleko

Iako mikrotalasna pećnica brzo zagreva dohranu i majčino mleko, ovo nikada ne treba biti način na koji ih zagrevate.

“Mikrotalasno zagrevanje dohrane ili majčinog mleka može izazvati neravnomerno zagrevanje, stvarajući vruće tačke u boci,” kaže DŽona Blejk, profesorka nutricionizma i registrovana dijetetičarka na Univerzitetu Boston (BU) i autorka knjige Nutrition & You.

Foto: Shutterstock

 

Punjena živina

„Punjenje živine nikada ne treba podgrevati u mikrotalasnoj pećnici“, kaže Dr. Barbara Kovalkik, vanredna profesorka i direktorka Instituta za bezbednost hrane i bezbednost ishrane na Univerzitetu DŽordž Vašington. “Punjena živina može biti označena kao ‘spremna za kuvanje’, ali je ne treba kuvati samo u mikrotalasnoj pećnici. Hrana označena kao ‘spremna za jelo’ je sigurnija”, kaže doktorka.

USDA dodaje da iako piletina može brzo da se ugreje, punjenje unutra možda neće doseći odgovarajuću temperaturu potrebnu za uništavanje štetnih bakterija – što ostavlja visok rizik od trovanja hranom.

Foto: Profimedia

 

Marinade za sirovo meso ili živinu

Iako marinade pružaju divne ukuse sirovim, proteinskim namirnicama pre kuvanja, ne treba koristiti neskuvanu marinadu kao završni sos za kuvano meso ili živinu.

Foto: Shutterstock

 

“Neskuvana marinada može sadržati patogene koji mogu izazvati trovanje hranom. Marinade moraju prvo da se prokuvaju da bi uništile patogene koji mogu da vas razbole,” kaže dr Blejk, i dodaje: “Pošto mikrotalasna pećnica uzrokuje neravnomerno zagrevanje, patogeni mogu i dalje ostati nakon zagrevanja. Nikada ne bih ponovo koristila marinadu, čak iako je prokuvana u loncu na šporetu. Bolje je biti siguran nego žaliti”, prenosi Parade.

(Espreso.rs)

BONUS VIDEO: