Riba na manastirski način je jedan od najboljih načina za spremanje ribe. 

Potrebni sastojci:

  • 3 pa­r­če­ta oslića
  • 1 gla­vi­ca be­log luka
  • su­n­co­kre­to­vo ulje
  • svež peršun
  • su­vi za­či­ni
  • ori­ga­no, bo­si­ljak, mirođija
  • ma­sli­no­vo ulje
  • limun po želji

Način pripreme: 

Potrebno je ribu oprati, pa osušiti papirom. Zatim napraviti marinadu od suvih začina i ulja. Ukoliko volite sveže začine, možete ih koristiti. Ukus će još više doći do izražaja. Posle toga ribu možete iseći na komade ili peći celu. Ukoliko je pečete u komadima, dobro utrljajte marinadu, a ako ste se ipak odlučili za drugu varijantu spremanja, zasecite ribu i u proreze sipajte marinadu. Posle toga je potrebno ostaviti ribu da stoji dva sata u frižideru.

Foto: Printskrin/Jutjub/Kuhinja za 10

 

Ribu peći u plehu na papiru za pečenje. Ako pečete u komadu, svaki komad zaliti još kašikom ulja. Po želji možete dodati limun, staviti ga u proreze ili iscediti sok po komadima.

Prekrijte folijom i pecite na 200 stepeni pola sata. U ostatak marinade dodajte beli luk i zalijte vrelu ribu. Pecite još 15 minuta bez folije. Posle vratite foliju da riba upije ukuse. 

BONUS VIDEO: