Mnogi ljubitelji kafe svakodnevno prave istu kobnu grešku – dodaju mlevenu kafu u tek proključalu vodu.
A upravo to, kako tvrde stručnjaci, uništava dragocene arome i stvara neprijatan, gorak ukus.
Mnogi tvrde da je idealna temperatura vode za pripremu kafe nešto niža od 100 stepeni, između 90 i 96 stepeni.
Dakle, niža od tačke ključanja na kojoj je mi kuvamo.
To je previsoka temperatura za optimalnu ekstrakciju kafe, kažu poznavaoci ove materije.
Pročitajte još
Prevruća voda doslovno „spali“ kafu, uništavajući fine arome i oslobađajući previše gorkog ukusa.
A gorak ukus nije i ne treba da bude pravi ukus kafe.
Zato evo saveta kako zapravo pripremiti savršenu šoljicu kafe.
Nakon što voda proključa, potrebno je pričekati oko 30 sekundi pre dodavanja kafe.
Ovaj kratki period omogućuje vodi da se ohladi na idealnu temperaturu, zadržavajući pritom dovoljno toplote za optimalno oslobađanje arome kafe.
Takođe, kvalitet vode značajno utiče na ukus kafe.
Budući da se sastav vode razlikuje od mesta do mesta, stručnjaci preporučuju korištćenje filtera za pročišćavanje vode.
Voda puna kamenca može rezultirati gorkim ukusom i stvaranjem naslaga kamenca u aparatima za kafu.
(Penzionisani)
BONUS VIDEO: