Многи љубитељи кафе свакодневно праве исту кобну грешку – додају млевену кафу у тек прокључалу воду.

А управо то, како тврде стручњаци,  уништава драгоцене ароме и ствара непријатан, горак укус.

Многи тврде да је идеална температура воде за припрему кафе нешто нижа од 100 степени, између 90 и 96 степени.

Дакле, нижа од тачке кључања на којој је ми кувамо.

То је превисока температура за оптималну екстракцију кафе, кажу познаваоци ове материје.

Фото: Профимедиа

 

Преврућа вода дословно „спали“ кафу, уништавајући фине ароме и ослобађајући превише горког укуса.

А горак укус није и не треба да буде прави укус кафе.

Зато ево савета како заправо припремити савршену шољицу кафе.

Након што вода прокључа, потребно је причекати око 30 секунди пре додавања кафе.

Овај кратки период омогућује води да се охлади на идеалну температуру, задржавајући притом довољно топлоте за оптимално ослобађање ароме кафе.

Фото: Профимедиа

 

Такође, квалитет воде значајно утиче на укус кафе.

Будући да се састав воде разликује од места до места, стручњаци препоручују кориштћење филтера за прочишћавање воде.

Вода пуна каменца може резултирати горким укусом и стварањем наслага каменца у апаратима за кафу.

(Пензионисани)

БОНУС ВИДЕО: