Hilandarska hrana i recepti iza sebe imaju bogatu tradiciju. Verujemo da će paprike na hilandarski način i posle posnih dana postati omiljeno jelo na vašem stolu. 

Potrebni sastojci za posne punjene paprike:

  • 6 suvih crvenih paprika
  • 3 praziluka ili jedna srednja glavica crnog luka
  • 100 g krupno mlevenih oraha
  • 100 g pasulja tetovca
  • 1 šoljica (za crnu kafu) pirinča
  • mešavina suvog biljnog začina
  • crvena mlevena paprika,
  • so, biber

Način pripreme: 

Prvo je potrebno da se sitno isecka luk i da se proprži sa malo ulja, pa posle dodati praziluk. Posle toga dodati orahe i pržiti sve još dva do tri minuta. Zatim dodati opran pirinač i pasirani kuvani pasulj.

Pržite još minut, dodajte suvi začin i ostale začine po ukusu (biber i so). Ostaviti da se krčka još malo. U međuvremenu potrebno je ostaviti suve paprike da odstoje u toploj vodi kako bi se lakše punile. Posle toga ih puniti, ali ne do kraja. 

Foto: Printskrin/Jutjub/Recepti.com

 

Napunjene paprike poređati u šerpu, doliti malo vode i krčkati na tihoj vatri dok pirinač ne bude skuvan.

Po potrebi dolivati još vode.

Nakon toga, zapeći u rerni zagrejanoj na 200  stepeni pa pred kraj pečenja preliti uljem prethodno proprženim sa crvenom mlevenom paprikom.

BONUS VIDEO: