Hilandarska hrana i recepti iza sebe imaju bogatu tradiciju. Verujemo da će paprike na hilandarski način i posle posnih dana postati omiljeno jelo na vašem stolu.
Potrebni sastojci za posne punjene paprike:
- 6 suvih crvenih paprika
- 3 praziluka ili jedna srednja glavica crnog luka
- 100 g krupno mlevenih oraha
- 100 g pasulja tetovca
- 1 šoljica (za crnu kafu) pirinča
- mešavina suvog biljnog začina
- crvena mlevena paprika,
- so, biber
Način pripreme:
Prvo je potrebno da se sitno isecka luk i da se proprži sa malo ulja, pa posle dodati praziluk. Posle toga dodati orahe i pržiti sve još dva do tri minuta. Zatim dodati opran pirinač i pasirani kuvani pasulj.
Pržite još minut, dodajte suvi začin i ostale začine po ukusu (biber i so). Ostaviti da se krčka još malo. U međuvremenu potrebno je ostaviti suve paprike da odstoje u toploj vodi kako bi se lakše punile. Posle toga ih puniti, ali ne do kraja.
Pročitajte još
Napunjene paprike poređati u šerpu, doliti malo vode i krčkati na tihoj vatri dok pirinač ne bude skuvan.
Po potrebi dolivati još vode.
Nakon toga, zapeći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni pa pred kraj pečenja preliti uljem prethodno proprženim sa crvenom mlevenom paprikom.