Slavlenje slave je jedinstven religijski običaj kojim porodica poštuje ne samo sveca i Crkvu, nego i svoje pretke.

Ono što je zajedničko svim Srbima koji slave slavu su žito, slavski kolač, sveća i vino. Kada slava pada u sredu ili petak, ona se slavi posno, kao i svaka slava u vreme Božićnog posta, a na trpezi je obavezan posni slavski kolač.

Kako nam se bliži Sveti Nikola, a ta slava po pravilu treba da se slavi posni, donosimo vam recept za posni slavski kolač, koji će vam ispasti savršeno, čak iako ste početnik u kuhinji.

Foto: Shutterstock

 

 

Sastojci:

  • 1 kg oštrog brašna
  • 450 ml vode
  • 1 svež kvasac
  • 100 ml ulja
  • 4 kašičice šećera
  • 2 kašičice soli
  • Priprema:

    Sjedinite sve sastojke dodajući ih lagano dok testo ne postane glatko, a zatim ga ostavite da naraste. Premažite pleh uljem, zatim ga pospite brašnom u tankom sloju (poželjno je da bude okrugli pleh). Naraslo testo premesite na pobrašnjenoj površini pa ga ubacite u pleh. Pogaču ostavite da naraste jedan sat, a zatim je ispecite u zagrejanoj rerni na 200°C. Ukrase za slavski kolač napravite po ovom receptu.

    (Blic Žena)

    BONUS VIDEO: