Prilikom prženja mesa, ribe ili povrća u tiganju vrlo verovatno će doći do prskanja ulja, zbog čega šporet i okolne površine na kraju završe prekriveni masnim tragovima. Takođe, neretko se desi da ulje prsne i na našu garderobu ili kožu, povećavajući rizik da se opečete.
Do prskanja ulja najčešće dolazi zbog vode koja se oslobađa iz hrane, ali postoji jednostavan trik koji će vam pomoći da doskočite ovom problemu.
Pre nego što otpočnete prženje hrane, obrišite tiganj papirnim ubrusom koji ste prethodno navlažili sirćetom. Ovo ni na koji način neće uticati na ukus onoga što pripremate, jer je reč o maloj količini sirćeta i ono će brzo ispari.
Sirće deluje kao stabilizator, odnosno može da minimizira proces prskanja ulja zbog svoje tendencije da apsorbuje vodu. Ovaj jednostavan trik će vam takođe pomoći da donekle neutrališete mirise ribe, mesa i druge hrane koju pržite.
Prilikom prženja hrane, uvek se trudite da ne prepunite tiganj, jer to smanjuje temperaturu ulja i produžava vreme pripreme.
(Kurir)
BONUS VIDEO: