Приликом пржења меса, рибе или поврћа у тигању врло вероватно ће доћи до прскања уља, због чега шпорет и околне површине на крају заврше прекривени масним траговима. Такође, неретко се деси да уље прсне и на нашу гардеробу или кожу, повећавајући ризик да се опечете.
До прскања уља најчешће долази због воде која се ослобађа из хране, али постоји једноставан трик који ће вам помоћи да доскочите овом проблему.
Пре него што отпочнете пржење хране, обришите тигањ папирним убрусом који сте претходно навлажили сирћетом. Ово ни на који начин неће утицати на укус онога што припремате, јер је реч о малој количини сирћета и оно ће брзо испари.
Сирће делује као стабилизатор, односно може да минимизира процес прскања уља због своје тенденције да апсорбује воду. Овај једноставан трик ће вам такође помоћи да донекле неутралишете мирисе рибе, меса и друге хране коју пржите.
Приликом пржења хране, увек се трудите да не препуните тигањ, јер то смањује температуру уља и продужава време припреме.
(Курир)
БОНУС ВИДЕО: