- Upravo to će biti glavne teme jer predstavljaju direktnu pretnju za bezbednost Rusije. Oni koji još uvek ne razumeju naše stavove to moraju jasno da shavate - rekla je Zaharova.

Moskva je poslala NATO-u dokument, koji je rusko ministarstvo i objavilo, u kojem je akcenat stavljen na garanciji bezbednosti o kojem je pričao Vladimir Putin, a koji je usmeren na širenje vojnog prisustva blizu zapadnih granica Rusije.

Glavna tačka dokumenta predstavlja obustavljanje naoružanja Rusije i SAD koje bi potencijalno moglo ugroziti nacionalnu bezbednost. Takođe, Rusija je uputila predlog o prestanku razmešatnja vojne snage širom Evrope u odnosu na dogovor iz 27. maja 1997, potpisivanjem Osničvakog akta Rusije-NATO.

Glavna stavka u dokumentu podrazumeva da Rusija i SAD neće razmeštati naoružanje u teritorijama koje mogu predstavljati pretnju za nacionalnu bezbednost. Istovremeno, Rusija predlaže i da se na teritorijama zemalja Evrope ne razmeštaju dodatne snage u odnosu na one koje su razmeštene 27. maja 1997. godine kada je potpisan Osnivački akt Rusija-NATO.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".