Beli luk je veoma zdrava namirnica i zato je preporuka konzumirati ga u toku hladnih zimskih dana, jer detoksikuje organizam i jača imunitet.
Beli luk sadrži alicin, koji se oslobađa nakon što zagrizete beli luk. Alicin ubija različite vrste bakterija, ima antiseptički efekat, sprečava reprodukciju mikroorganizama.
Postoji nekoliko razloga zašto je dobro uvrstiti ga u ishranu.
Evo šta se dešava sa našim telom ako svaki dan jedemo beli luk:
Pročitajte još
1. Beli luk štiti kardiovaskularni sistem. Jedan čen belog luka svaki dan će pomoći pri jačanju krvnih sudova, stimulisaće cirkulaciju krvi i smanjiti koncentraciju holesterola u telu. Beli luk pomaže u snižavanju krvnog pritiska.
2. Prema naučnim istraživanjima beli luk smanjuje i šećer u krvi za približno 25%.
3. Beli luk će ojačati imunitet, neutralisaće slobodne radikale i toksine koji štete organizmu.
4. Beli luk se bori protiv parazita u ljudskom telu.
5. Beli luk podstiče proizvodnju želudačnog soka (ovo stimuliše apsorpciju gvožđa), reguliše funkcionisanje pankreasa, popravlja apetit.
6. Beli luk može da uspori proces taloženja soli, štiti od razaranja i obnavlja hrskavicu i zglobno tkivo, služi kao prevencija osteoartritisa.
7. Beli luk je izuzetno bogat antioksidansima, flavonoidima, vitaminima B, kiselinama, koji su u stanju da regenerišu kožu, daju joj elastičnost, bore se protiv nastanka akni i ranih bora.
8. Nutricionisti i zagovornici pravilne ishrane veruju da uvođenje belog luka u ishranu izaziva gubitak težine.
(Srbija Danas)
BONUS VIDEO: