Starinska kosovska pita biser je tradicionalne kuhinje. Iako domaćice uglavnom čuvaju svoje recepte, za Blic Ženu su ih pre nekoliko godina velikodušno podelile kada smo posetili srpske enklave opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Velika Hoča, Prizren, Orahovac i Novo Brdo.
Grbava pita iz Prizrena
Starinska pita iz Prizrena poznata je i pod nazivom grbava pita, a evo kako se pravi:
Potrebno je:
- brašno 500–600 g
Pročitajte još
- ulje 2 kašike
- kvasac pola kocke
- voda 2 dl
- crni luk 3–4 glavice
- seckani orasi 200 g
- biber po ukusu
- ljuta tucana paprika po ukusu
- so po ukusu
Priprema:
Za nadev izdinstajte luk na ulju sa malo soli. Kad bude gotov, pomešajte ga sa 150 grama oraha, biberom i tucanom paprikom. Testo zamesite od vode, kvasca, malo soli i ulja i ostavite ga da odstoji deset minuta. Podelite ga na tri dela, svaki premažite uljem i pospite orasima. Ponovite postupak tri puta.
Razvijte kore oklagijom, prvu stavite u tepsiju, poprskajte uljem i stavite polovinu pripremljenog nadeva. Ponovite postupak. Trećom korom pokrijte pitu, poprskajte uljem i ostatkom oraha. Pecite na 200 stepeni.
(Blic Žena)