Старинска косовска пита бисер је традиционалне кухиње. Иако домаћице углавном чувају своје рецепте, за Блиц Жену су их пре неколико година великодушно поделиле када смо посетили српске енклаве општина Косовска Митровица, Звечан, Велика Хоча, Призрен, Ораховац и Ново Брдо.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

 

Грбава пита из Призрена

Старинска пита из Призрена позната је и под називом грбава пита, а ево како се прави:

Потребно је:

- брашно 500–600 г

- уље 2 кашике

- квасац пола коцке

- вода 2 дл

- црни лук 3–4 главице

- сецкани ораси 200 г

- бибер по укусу

- љута туцана паприка по укусу

- со по укусу

Припрема:

За надев издинстајте лук на уљу са мало соли. Кад буде готов, помешајте га са 150 грама ораха, бибером и туцаном паприком. Тесто замесите од воде, квасца, мало соли и уља и оставите га да одстоји десет минута. Поделите га на три дела, сваки премажите уљем и поспите орасима. Поновите поступак три пута.

Развијте коре оклагијом, прву ставите у тепсију, попрскајте уљем и ставите половину припремљеног надева. Поновите поступак. Трећом кором покријте питу, попрскајте уљем и остатком ораха. Пеците на 200 степени.

(Блиц Жена)

БОНУС ВИДЕО: