Izvor:Foto: N. Skenderija

PANIKA ZA OSNOVNE NAMIRNICE: Koliko će nas pogoditi kriza

Izvor: Nportal

05.03.2022.

10:30

U NEKOLIKO gradova širom Srbije građani su na gorivo čekali u redovima i točili pune rezervoare i to po nekoliko puta, jer su čuli da pumpe ograničavaju količine koje mogu da se natoče.

Na društvenim mrežama su se brzo širili i snimci praznih rafova u prodavnicama, kao da se sprema kriza ili neko vanredno stanje. I dok Vlada i predsednik države uveravaju da mesta panici nema, građani misle da paniku stvaraju upravo - političari.

Redovi za gorivo, punjenje rezervoara i kanistera do vrha, prazni rafovi na kojima su do juče bili ulje i šećer. Panika koja je potrajala samo preko noći. Kao što je svako jutro pametnije od noći, tako je bilo i ovo u kojem gužvi na pumpama više nije bilo, niti kupovanja zaliha hrane.

„Sipam normalno kao i uvek“.

„Sipam plina koliko mi treba i vozim i to je to“.

"Više se plašim za nenaviknutu Evropu na neke ovakve probleme, sa nekog ljudskog aspekta gledano".

"Mislim da se narod plaši zbog situacija koje smo imali u prošlosti, ali mislim da nema potrebe za tim, ako svi tako budemo razmišljali sami ćemo napraviti nestašicu i redove i gužve", odgovori su ljudi koji su učestvovali u anketi na ulicama Beograda.

BloombergAdria.com

 

Vlada se bori sa panikom  rečima da je inspekcija kaznila dva maloprodavca goriva zbog ograničavanja količine pri prodaji. Obećava i da radi na novoj Uredbi o ceni benzina, jer važeća ističe 13. marta.

- Postoji svakako potreba i doći će do nove Uredbe, pregovaramo koji su to neki novi uslovi pod kojima će ta neka nova Uredba biti doneta - rekla je ministarka trgovine Tatjana Matić.

- Događaju se neverovatna čuda na svetskom tržištu. Pričamo o enormnim skokovima cena na svetskom tržištu, onda će doći do posledica po nas - rekao je 2. marta predsednik Srbije.

Osvrnuo se predsednik tada i na količine hrane kojima raspolažemo.

- Dovoljno smo pšenice samleli, imamo dovoljno za tip 500 brašno, za hleb Sava, za sve drugo - dodao je.

(N1)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".