Izvor:Foto:AP Photo/Susan Walsh

BAJDEN DAO "AUTOGOL": Sporna izjava potvrda ruskih tvrdnji

Izvor: Nportal

27.03.2022.

15:51

"ZA ime božije, ovaj čovek ne može da ostane na vlasti", izjava je DŽoa Bajdena koja je izazvala buru reakcija na međunarodnoj sceni. Jasno aludirajući na Vladimira Putina, ona je otkrila krajnji cilj američkog predsednika. Svesni ishitrenosti izjave, iz Bele kuće odmah su se oglasili i ublažili reči svog predsednika.

Odmah nakon Bajdenovog govora u Varšavi, iz Bele kuće stiglo je zvanično "pojašnjenje" u kom se negira da je američki predsednik pozvao na promenu režima u Moskvi. Kako su kasnije objasnili, poenta Bajdenovih reči odnosila se tobože da mu ne treba dozvoliti da ostvari kontrolu u susednim državama. 

Prema komentarima Bi-Bi-Sija radi se o jasnom pokušaju da se Bajdenove reči povuku ili bolje rečeno, ublaže. Sa druge strane američki "Vašington Post" izrazio je zabrinutost da bi Bajdenova izjava mogla biti dodatni podsticaj za Putina u realizaciji ciljeva vojne intervencije u Ukrajini.

Američki mediji dalje izražavaju bojazan da bi ruski šef države nakon sporne izjave mogao da aktivira i dodatne ruske planove po pitanju nuklearnog naoružanja i daljeg suzbijanja "zapadnog uticaja".

Na kraju, svesni oštrine i posledica Bajdenovih reči, "Vašington post" kritikuje aktuelnu administraciju zbog potencijalnog razvoja okolnosti.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".