Izvor:Foto: Jutjub/Telekanal KRT/Sovsem Borodatый/Vikipedija

RUSIMA HERSONSKA OBLAST? Stremousov o planovima

Izvor: Tanjug

28.05.2022.

07:56

GRANICA Hersonske oblasti sa regionima Ukrajine koje kontroliše Kijev zatvorena je iz bezbednosnih razloga, izjavio je danas zamenik načelnika regionalne administracije Kiril Stremousov.

On je za RIA Novosti rekao da je prelazak granice sa strane Nikolajevske i Dnjepropetrovske oblasti veoma opasan, s obzirom na, kako je naveo, sistematsko granatiranje ukrajinskih militanata.

Dodao je da su posle poslednjeg ukrajinskog granatiranja civili koji su završili u tampon zoni poginuli.

Prema rečima Stremousova, sada je iz Hersonske oblasti moguće putovati na Krim ili u deo Zaporoške oblasti koji je pod kontrolom ruskih snaga, a odatle u republike u Donbasu.

BloombergAdria.com

 

Stremousov je nedavno rekao da Hersonska oblast ne planira da bude posebna nezavisna republika, već je cilj da postane ruski region.

- Ne planiramo da budemo posebna nezavisna republika. Naš glavni zadatak je da budemo subjekt u okviru Ruske Federacije - rekao je za RIA Novosti Stremousov.

- S obzirom na to da rezultate referenduma ionako neće priznati zapadne zemlje, održati ga sada je gubljenje vremena. Zato nismo ni razmišljali o održavanju referenduma - naveo je Stremousov.

Naveo je da Hersonska oblast, koja se nalazi na jugu Ukrajine i koja se nalazi pod ruskom kontrolom od sredine marta, neće žuriti sa referendumom o samoopredeljenju.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".