Izvor:Foto: Profimedia/Gugl mape

PLAN UKRAJINACA: Kako pokušavaju da preokrenu tok rata

Izvor: Nportal

16.07.2022.

09:42

UKRAJINSKA vojska u utorak je izvestila da je uništila rusko skladište municije u južnoj Ukrajini, što je rezultiralo velikom eksplozijom snimljenom na društvenim mrežama, preneo je tog dan AP

Operacija je mogla da se uklopi u najave ukrajinskih zvaničnika da će krenuti u operaciju kojom bi vratili pod upravu grad Herson i pripadajuću oblast. Rojters je kasnije javio da su ukrajinske snage izvestile o uništenju skladišta municije te da su u napadu na Novu Kahovku u oblasti Herson poginule 52 osobe. Vlasti grada koje je postavila Rusija rekle su da je najmanje sedmoro ljudi poginulo, a oko 70 ih je ozleđeno, izvestila je ruska novinska agencija TASS. Zvaničnik lokalne uprave koju podržava Rusija izjavio je da je Ukrajina upotrebila projektile HIMARS i da su uništili skladišta koja sadrže salitru, hemijski spoj koji može da se koristiti za proizvodnju đubriva ili baruta, piše Jutarnji.hr.

Ruska agresija na Ukrajinu, kad je reč o naoružanju, vojnoj opremi i tehnici, asimetričan je sukob, što se u potpunosti videlo nakon što je Moskva promenila taktiku i fokusirala napade oslabljenih pešadijskih trupa na istok. Prednost u artiljeriji - prema informacijama zapadnih obaveštajnih izvora, dnevno na ukrajinske ciljeve pada i do 20.000 granata - pokazala se presudnom. Kijev je počeo od Zapada da traži oružje kojim bi mogao barem donekle da parira ruskoj vatrenoj moći. Počele su da stižu haubice, da bi krajem juna stigli i američki raketni sistemi visoke pokretljivosti M142 (HIMARS). Posade su, koliko se da zaključiti, obučene na Zapadu i ubrzo su počeli udari u dubinu ruskih položaja, a glavni su ciljevi bili skladišta municije i zapovedni centri i 70 kilometara udaljeni od prve linije.

BloombergAdria.com

 

HIMARS je dizajniran i namenjen primarno za protivartiljerijsku borbu, iako se može koristiti i kao protivpešadijsko i protivoklopno oružje zavisno od municije. Najpre dizajniran kako bi ispaljivao rakete sa kasetnim bombama koje bi u potpunosti zasule ciljano područje fragmentacijskom municijom - uništavajući pešadiju, artiljerijske položaje i laka oklopna vozila - od 2006. sistem je unapređen kako bi ispaljivao i precizne rakete sa jednom bojevom glavom, protumačio je Ivan Fišer za Jutarnji.hr.

Ukrajinski general Oleksij Gromov u četvrtak je, prenosi Rojters, rekao da koriste HIMARS i "pametne" granate kalibra 155 milimetara kojima, osim skladišta, gađaju železnička čvorišta i ostale linije snabdevanja važne za brzu i konstantno dopremanje granata i ostale opreme ruskim trupama koje imaju problema sa popunjavanjem redova. "Pametne" granate su uništile, prema navodima ukrajinskih izvora, 30 oklopnih objekata.

BloombergAdria.com

 

General Gromov izjavio je da Rusi sada moraju da traže nove modele snabdevanja prvih linija na ratištu gorivom i municijom. Potvrdio je da su u četvrtak napali dve vojne kontrolne tačke i tačku iskrcavanja u gradu na teritoriju pod ruskom okupacijom u južnoj Ukrajini, što je najnoviji u nizu napada za koje Kijev tvrdi da su ih izveli u protekle dve nedelje u dubini teritorija pod ruskom kontrolom.

- Upravo sada neprijatelj traži lokacije za smeštaj skladišta municije za potrebe brigade ne bliže od 100 kilometara od prve crte, a za skladišta za potrebe korpusa ne bliže od 150 kilometara - rekao je general Gromov. To predstavlja dodatne probleme ruskim snagama kojima je neprekinuta dostava granata na istoku zemlje presudna kako bi nastavili s taktikom neselektivnog masivnog bombardiranja.

BloombergAdria.com

Pre nekoliko nedelja ruska mornarica morala je da se povuče 100 kilometara od ukrajinske obale jer su snage obrane dobile raketne sisteme, između ostalih i Harpun, za koje agresori nemaju zadovoljavajuća sredstva zaštite. Kao ni za HIMARS koji potencijalno izbegava, koliko je poznato, ruski protivraketni sistem S-400.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova napalo je u četvrtak SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo jer uvežbavaju ukrajinske vojnike, nazivajući to delom "hibridnog rata" NATO-a protiv Rusije. Portparolka Kremlja Marija Zaharova rekla je na konferenciji za novinare da je Vašington poslao u Ukrajinu instruktore koji obučavaju ukrajinske vojnike za korištenje HIMARS-a. Dodala je da ukrajinske snage već koriste rakete koje imaju veći domet i preciznije su od druge artiljerije.

BloombergAdria.com

SAD su potvrdile da će do sredine jula osam sistema HIMARS biti operativno u Ukrajini.

Kremlj se i dalje nada da bi, nakon što je osvojio oblast Lugansk, mogao sadašnjom taktikom da osvoji i Donjeck nakon čega bi se mogla proglasiti pobeda.

Presudno je pitanje može li Ukrajina, koja takođe oseća manjak vojnika, uz pomoć HIMARS-a i preciznih haubica da pokrene ofanzivu na jugu. Uspešnost te operacije dovela bi do krucijalne promene na ratištu jer bi ruska vojska morala deo snaga sa istoka da preseli na jug.

(Jutarnji.hr)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".