Izvor:Foto: Profimedia, Jutjub printskrin/KOCO 5 News, policija Oklahome

Izvršili smrtnu kaznu, poslednje reči u odaji smrti LEDE KRV

Izvor: Nportal

22.09.2023.

12:19

ENTONI Sančez (44) pogubljen je u državnom zatvoru u Oklahomi zbog ubistva studentkinje 1996. godine.

Sančez je proglašen mrtvim u četvrtak u 10.19 sati nakon tri doze smrtonosne injekcije u zatvoru u Mekalisteru. Tvrdio je od početka da nema nikakve veze sa ubistvom DŽuli Busken (21), ali preduzeo je neobičan korak i odlučio da ne podnese molbu za pomilovanje što su mnogi videli kao poslednju šansu da mu život bude pošteđen.

- Nevin sam. Nikoga nisam ubio - vikao je Sančez dok je bio privezan za kolica u odaji smrti.

Sančez je kritikovao svoje bivše advokate i zahvalio se svom duhovnom savetniku koji je bio u sudnici sa njim i organizaciji koja se zalaže za ukidanje smrtne kazne.

Sančez je osuđen na smrt za silovanje i ubistvo devojke koja je upravo završila poslednji semestar na univerzitetu kad je kidnapovana 20. decembra 1996. godine sa parkinga svog stana u Normanu. Telo je pronađeno iste večeri u blizini jezera Stenli Drejper na dalekom jugoistoku Oklahoma Sitija. Bila je vezana i upucana u glavu.

Sančez je godinama kasnije izdržavao kaznu zbog provale kada mu je uparen DNK iz sperme na odeći ubijene devojke pronađene na mestu zločina. Osuđen je na smrt 2006. https://www.youtube.com/watch?v=CRwuKoj9x78

Niko od porodice Busken nije prisustvovao pogubljenju u četvrtak, ali državni tužilac Gentner Dramond rekao je da je razgovarao s njima nekoliko puta poslednjih meseci.

Sančez je dugo tvrdio da je nevin i to je učinio ponovo u telefonskom pozivu agenciji AP pre nekoliko meseci.

- To je izmišljena DNK. To je lažna DNK. To nije moj DNK. To govorim od prvog dana - rekao je osuđenik.

Privatni istražitelj kojeg je angažovala grupa za borbu protiv smrtne kazne tvrdio je da su DNK dokazi možda bili kontaminirani i da je neiskusni laboratorijski tehničar pogrešno preneo snagu dokaza poroti.

Mnogi aktivisti veruju da je krivac zapravo Sančezov otac, a poznato je da se DNK tragovi oca i dece u velikoj meri podudaraju.

Bivši okružni tužilac okruga, međutim, navodi da postoje i drugi dokazi koji povezuju Sančeza sa ubistvom uključujući balističke dokaze i otisak cipela pronađen na mestu zločina.

Sančez je treći zatvorenik koji je ubijen u Oklahomi od početka godine i 10. otkako je država nastavila sa izvođenjem smrtne kazne 2021. godine čime je okončan šestogodišnji moratorijum nastao zbog zabrinutosti oko metoda njenog izvršenja.

(Kurir.rs/AP)