Izvor:Foto: D. Milovanović/Profimedia

VEČITA DILEMA: Crno ili belo grožđe? Dr Perišić dao odgovor

Izvor: Nportal

29.10.2023.

09:31

GASTROENTEROLOG dr Vojislav Perišić gostovao je u jutarnjem programu gde je govorio o tome koje grožđe je zdravije, crno ili belo.

Crno grožđe je bolje jer se ispod korice nalazi veća koncentracija antioksidansa resveratrol. Prema tome, crna vina deluju antikancerogeno i sa nutritivnog stanovišta, crno je bolje - rekao je doktor Perišić na početku razgovora.

Grožđe takođe sprečava zgrušavanje krvi, podstiče cirkulaciju i ublažava upalne bolesti creva. - LJuska se ne vari, nema opstipacije, stolica će vam biti perfektna. Vid se poboljšava, masni plakovi u krvnim sudovima nisu upaljeni jer grožđe sprečava upalu plakova - objašnjava doktor.

BloombergAdria.com

 

Najznačajniji minerali su mangan i kalijum, značajni su za naše kosti, a ima ih mnogo u grožđu. - Mangan dobro deluje na korekciju anemije, mangan, gvožđe i cink deluju zajedno i prave vitamin K, on ojačava kosti - ispričao je doktor.

Mangan i kalijum pomažu i kod depresije. - Mozak bolje radi sa manganom i kalijumom. Mangan je veoma, veoma značajan - zaključio je doktor Perišić.