Izvor:FOTO: Profimedia

SVE POPULARNIJI TREND: Da li je psima neophodna odeća zimi?

Izvor: nportal

27.11.2023.

14:28

OBLAČENJE pasa sve je popularnije a da li je stvarno neophodno ili je u pitanju pomodarstvo?

Tema koja izaziva veliku debatu među vlasnicima pasa ali odgovor na ovo pitanje zavisi od nekoliko faktora.

Zima donosi hladnoću, sneg i niske temperature pa većinu ljudi razmišlja da li da svoje ljubimce obuče i time ih zaštiti od hladnoće. Zimska odeća za pse je beskrajno simpatična ali da li zaista postoji opravdan za to?

BloombergAdria.com

 

Oblačenje pasa je zaista postalo sve popularnije, pa se na ulicama često mogu videti razne odevne kombinacije kućnih ljubimaca, počevši od duksića, kaputića, kišnih mantila i prslučića, pa preko cipelica, kravata i aksesoara.

Manji psi i psi sa kratkom dlakom imaju tendenciju da budu osetljiviji na hladnoću i brže gube telesnu toplotu od većih pasa sa gustom dlakom.

To znači da su manji psi i oni sa tanjom dlakom kandidati za nošenje jakni tokom zime kako bi se zagrejali.

Nivo aktivnosti vašeg psa i koliko vremena provodi na otvorenom takođe su važni faktori.

Psi koji provode mnogo vremena napolju, posebno ako su aktivni i trče, možda imaju manje potrebe za jaknama. Međutim, ako planirate duge šetnje ili boravak na hladnoći, jakna vam može pružiti dodatnu zaštitu.

BloombergAdria.com

 

Temperatura i uslovi u kojima živite takođe imaju ulogu. U veoma hladnoj i vlažnoj klimi, pas može brže izgubiti telesnu toplotu, što ga čini podložnijim hipotermiji.

U takvim uslovima, nošenje jakne može biti korisno za održavanje toplote.

Starost i zdravlje vašeg psa mogu uticati na njegovu osetljivost na hladnoću.

Stariji psi i psi sa određenim zdravstvenim problemima, poput artritisa, tokom zime mogu imati veću potrebu za toplinom i udobnošću.

BloombergAdria.com

 

Konačno, treba uzeti u obzir prilagodljivost vašeg psa. Neki psi prirodno bolje podnose hladnoću i neće im trebati jakne, dok su drugima one neophodne.

Odgovor na pitanje da li su psima potrebne jakne zimi nije jednostavan. Zavisi od mnogih faktora, uključujući veličinu, vrstu, aktivnost, temperaturu i uslove.

Najbolje je pažljivo pratiti svog psa tokom hladnih meseci i prepoznati znake nelagodnosti ili hladnoće. Ako primetite da vaš pas drhti, vuče šape ili pokušava da se sakrije od hladnoće, razmislite o korišćenju jakne kako biste ga zaštitili i kako bi mu bilo udobno tokom zime.

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".