Izvor:Foto: Profimedia/Ilustracija

AMERI NAORUŽAVAJU HRVATE: Komšije pazare za 500 miliona $

Izvor: Nportal

27.01.2024.

08:10

AMERIČKI Stejt department odobrio je potencijalnu prodaju helikoptera ''Blek hok'' i prateće opreme i usluga Hrvatskoj u ugovoru procenjenom na 500 miliona dolara, odnosno oko 460,5 miliona evra, saopštio je Pentagon.

Pentagon je naveo da je američki ''Lokid Martin'' glavni ugovarač za prodaju oružja, prenosi Rojters.

Kompanija ''Sikorski erkraft'' je vodeći proizvođač helikoptera, koji proizvodi poznate modele UH-60 ''Blek hok'', a od 2015. je u vlasništvu ''Lokid Martina''.

BloombergAdria.com

 

Podsetimo, nedavno je par srednjih dvomotornih helikoptera Sikorsky UH-60 „Blek hok“ iz viškova američke armije, koje je Vašington 2019. godine pristao da proda Albaniji, isporučen je 13. januara ovoj balkanskoj zemlji članici NATO-a, objavio je albanski ministar odbrane Niko Peleši na društvenim mrežama.

Helikopteri su prebačeni u vazduhoplovnu bazu Rinas koja deo međunarodnog aerodroma u Tirani, strategijskim transportnim avionom Boeing C-17A Globemaster III američkog ratnog vazduhoplovstva (USAF) iz sastava 437. transportne brigade/315. (rezervne) transportne brigade bazirane u vazduhoplovnoj bazi Čarlston, koja se nalazi u blizini grada Severni Čarlston, Južna Karolina.