Izvor:Foto: Profimedia, društvene mreže

DRON USMRTIO PRIPADNICU VOJSKE SAD: Detalji napada na bazu

Izvor: Nportal

29.01.2024.

21:27

PRIPADNICA američke vojske Kenedi Ladon Sanders nalazi se među tri vojnika koja su ubijena u napadu dronom na vojnu bazu u Jordanu.

Članovi porodice potvrdili su da se Kenedi, koja je iz Vejkrosa u DŽordžiji, nalazi među vojnicima ubijenim u napadu militanata koje podržava Iran na malu ispostavu u blizini granice sa Sirijom.

- Naša porodica želi da vam se zahvali na poštovanju koje ste iskazali Kenedi. Naša Mančkin će nedostajati mnogima - napisao je član porodice Šon Sanders na Fejsbuku.

BloombergAdria.com

BloombergAdria.com

BloombergAdria.com

 

Zastave u Vejkrosu su se u ponedeljak vijorile na pola koplja dok gradonačelnik Majkl-Anđelo DŽejms planira da održi počasnu službu kad njeno telo bude vraćeno kući.

Napad na udaljenu bazu na severoistoku Jordana, koji se dogodio u subotu uveče, označio je prve američke žrtve u neprijateljskoj vatri u regionu otkako su američke trupe stavljene u stanje pripravnosti nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Dron je došao u isto vreme kada se vraćao američki dron u bazu, pa je protivvazdušni sistem bio isključen, istakao je zvaničnik Pentagona.

SAD su za napad okrivile proiranske milicije, dok Teheran negira da stoji iza napada, nazivajući optužbe "bezosnovne" i da "nema uticaj na odluke pobunjeničkih grupa".

Islamski otpor u Iraku, "krovna" grupa nekoliko naoružanih militantnih iračkih frakcija koje podržava Iran, preuzela je odgovornost za napade na američku bazu na granici Jordana i Sirije.

Predsednik DŽo Bajden je brzo za napad okrivio Iran i obećao da će SAD odgovoriti.

- Dok još uvek prikupljamo činjenice o ovom napadu, znamo da su ga izvele radikalne militantne grupe koje podržava Iran, koje deluju u Siriji i Iranu - rekao je predsednik posle napada i obećao da će SAD „odgovoriti".

Povređene najmanje 34 osobe

Povređena su 34 američka pripadnika vojske, neki se nalaze u kritičnom stanju, a među njima su pripadnici Nacionalne garde Arizone koji su raspoređeni u Jordanu od septembra.

- Identifikovano je da su pripadnici Nacionalne garde Arizone bili u toj oblasti tokom napada bespilotnih letelica 27. januara na severoistoku Jordana, blizu granice sa Sirijom - navodi se u saopštenju Nacionalne garde Arizone.

Činjenice o ovom napadu se još prikupljaju i za sada nije poznato koliko je pripadnika Arizone pogođeno.

(NJujork post, BBC)