Izvor:Foto: Profimedia

KARDIOLOG OTKRIO: Šta treba da popijemo čim se probudimo

Izvor: Nportal

03.09.2024.

08:16

Kardiolog otkriva šta je najbolje piti ujutru.

Dnevna rutina i navike imaju značajan uticaj na zdravlje ljudi. I ono što jedemo i pijemo je važno za naše telo. Ako vam je stalo do zdravlja srca i dugog života, upoznajte se sa spiskom napitaka koje vredi piti od samog početka jutra. Kardiolog otkriva šta je najbolje piti ujutru. Stručnjaci preporučuju da vodite računa o pitanjima kao što su adekvatan san, zdrava, uravnotežena ishrana i pažljiv odabir tečnosti koje pijete.

Analizirajući statistiku umrlih, može se videti da je skoro polovina njih posledica kardiovaskularnih bolesti, naročito u Srbiji. Međutim, postoji nekoliko načina koje su potvrdili stručnjaci, a koji mogu da smanje rizik od nastanka srčanih problema. Kardiolog dr Merijel DŽesap, direktorka Američkog udruženja za srce, preporučuje da rano ujutru svom telu dajete vredna pića koja će podržati pravilno funkcionisanje srca.

Lista pića koje preporučuje kardiolog za zdravo srce

Niko se verovatno neće iznenaditi da je prvo piće koje se pominje na listi najkorisnijih pića za srce - voda. Ona igra izuzetno važne uloge, uključujući uticaj na:

  • efikasan transport kiseonika kroz arterije
  • varenje i apsorpciju hranljivih materija
  • održavanje odgovarajuće telesne temperature
  • oslobađanje od štetnih toksina i otpada

Prva stvar koju treba da uradite nakon buđenja je da popijete čašu negazirane vode. Pored obične vode, dr Marijel DŽesap navodi nekoliko drugih pića koja će vam, ako ih popijete, pomoći da zapravo vodite računa o zdravlju i pravilnom funkcionisanju srca.

Sokovi od voća i povrća

Flavonoidi i polifenoli blagotvorno utiču na naše zdravlje. Štite od visokog krvnog pritiska, kardiovaskularnih bolesti, upala, pa čak i moždanog udara. Ovi sastojci se nalaze u svežim voćnim sokovima. Kardiolog posebno preporučuje da u jutarnju rutinu uključite sokove i smutije pripremljene od malina, borovnica, grožđa, brusnica, kupina i pomorandže. Pijenje napitaka od povrća, posebno sokova od šargarepe, celera i kelja, odlična je podrška ne samo srcu, već i celom telu.

Zeleni čaj

Prema podacima koje je objavio Nutrition Review, u zemljama jugoistočne Azije naučnici su otkrili vezu između smanjenog broja kardiovaskularnih bolesti i redovnog pijenja zelenog čaja. Sticanje navike da ga pijete ujutru takođe može da pomogne u smanjenju nivoa lošeg holesterola (LDL). Štaviše, ovo piće je dobro "gorivo" za mozak. Poboljšava kognitivne performanse, odlaže proces starenja i čak se koristi u lečenju demencije. Efekti čestog pijenja, u kombinaciji sa zdravim načinom života, mogu da premaše vaša očekivanja.

Gorko-slatko

Konzumiranje kafe u odgovarajućim količinama utiče na smanjenje rizika od nastanka srčane insuficijencije. Kardiolog tvrdi da dve šolje pića dnevno mogu da donesu blagotvorne efekte. Međutim, naznačenu količinu ne treba prekoračiti zbog kofeina koji se nalazi u kafi, koji u višku može da dovede do, na primer, glavobolje, nesanice, aritmije ili drhtanja mišića.

(Mondo)