Izvor:Foto: Profimedia, Shutterstock

"AMERIKA KORISTI TERORISTE ZA INTERES" Erdogan udario na SAD

Izvor: Nportal

25.10.2024.

13:48

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države (SAD) koriste terorističke organizacije na Bliskom istoku kako bi obezbedile sigurnost Izraelu, prenosi turska novinska agencija Anadolija.

- Opšte je poznata činjenica da SAD koriste terorističke organizacije u regionu za svoje interese, ali i za bezbednost Izraela - rekao je Erdogan u obraćanju novinarima u predsedničkom avionu dok se vraćao iz Rusije posle samita BRIKS-a.

On je dodao da je „Turska pokrenula inicijativu u okviru Ujedinjenih nacija (UN) za uvođenje sveobuhvatnog embarga na oružje Izraelu” pošto „pojačani izraelski napadi na Gazu i Liban nastavljaju da oduzimaju stotine ljudskih života svakog dana”.

Erdogan je rekao da raste broj zemalja koje podržavaju apel zvanične Ankare za embargo na oružje Izraelu i dodao:

- Nadamo se da ćemo u tome uspeti kao Alijansa čovečanstva i otvoriti vrata trajnom miru.

BloombergAdria.com

 

Napori da potpuno uništimo terorizam

Komentarišući nedavni napad na sedište turske vazduhoplovne industrije (TUSAS) u glavnom gradu Turske Ankari, u kojem je ubijeno pet ljudi, a ranjeno 22, Erdogan je rekao da Turska nastavlja da "ulaže napore da potpuno uništi terorizam na njegovom izvoru".

- Informacije ukazuju da je teroristički napad na kompaniju TUSAS izveden nakon infiltracije terorista iz Sirije - dodao je Erdogan. Nakon napada, turska vojska i obaveštajna agencija pokrenule su vazdušne napade na položaje kurdskih grupa PKK/IPG u severnom Iraku i Siriji.

BloombergAdria.com

 

- Nastavljamo sa aktivnostima u cilju iskorenjivanja terorizma. Ako je izvor Sirija, onda u Siriji. Gde god da je izvor, tamo će se učiniti neophodno. Teroristi su marionete. Naš cilj je Turska bez terorizma - rekao je Erdogan i dodao:

- PID/IPG, sirijski ogranak terorističke grupe PKK, ostaće izolovan. Mi ćemo sasvim sigurno postići svoj cilj potpuno bezbedne i mirne Turske, potpuno oslobođene mračne i krvave senke terorizma - rekao je on.

Želimo jače odnose sa BRIKS-om

On je prokomentarisao i značaj BRIKS-a, rekavši da Turska želi čvršće odnose sa ovom grupom zemalja koju predvode Rusija i Kina.

- BRIKS je velika platforma stvorena od ekonomija u razvoju. To je činjenica koju jasno vidimo. Želimo da poboljšamo odnose sa BRIKS-om - rekao je Erdogan.

BloombergAdria.com

 

On je najavio i posetu kineskog predsednika Si Đinpinga Turskoj, a potom i sopstvenu posetu Pekingu.

(Indeks.hr)