Извор:Фото: Профимедиа

Немојте пити чај уз ОВЕ намирнице

Извор: Нпортал

23.02.2025.

14:56

Да ли знате да и чај може лоше да утиче на здравље – не треба никад да се пије са ове 2 намирнице.

За многе људе, чај представља више од обичног напитка; његово пијење је ритуал који доноси смирење. Међутим, комбинација чаја са одређеним намирницама може имати негативан утицај на наше здравље, преноси вијести.ме.

Чај се најчешће спомиње у позитивном контексту – као здрав и умирујући напитак који уживамо. Али, да ли сте се икада запитали да ли би ваша омиљена шољица чаја могла ометати апсорпцију хранљивих материја? Испоставља се да неке наизглед безазлене комбинације чаја и хране могу довести до неочекиваних ефеката.

Утицај на апсорпцију гвожђа

Фармацеуткиња и нутриционистичка терапеуткиња, Деборах Граyсон, упозорава да пијење чаја или кафе уз намирнице попут црвеног меса или зеленог поврћа може смањити апсорпцију гвожђа. Гвожђе је кључно за одржавање нивоа енергије, јаког имуног система и транспорт кисеоника у телу. Редовно конзумирање чаја или кафе са оброцима може спречити да тело апсорбује довољно гвожђа, што може довести до анемије, стања које карактерише озбиљан недостатак гвожђа. Жене са редовним менструалним циклусима су посебно изложене ризику од анемије због повећаних потреба за гвожђем. Зато би требало избегавати чај уз намирнице богате гвожђем, као што су црвено месо, спанаћ и броколи.

Jedinjenja koja blokiraju gvožđe

Neka jedinjenja prisutne u čaju i kafi, poput polifenola i tanina, mogu ometati apsorpciju gvožđa. Polifenoli, koji se nalaze i u voću, povrću i začinima, mogu pomoći u smanjenju upala, ali takođe mogu ometati unos gvožđa. Tanini, koji se takođe nalaze u vinu, kao i oksalati, dodatno doprinose ovom efektu.