Извор:Фото: Shutterstock/Профимедиа
ЧУВАР СРЦА Лекар открио која риба у конзерви је најздравија
01.06.2025.
13:01
КОНЗЕРВИРАЊЕ храну одржава свежом и јестивом, поготово ону која је склона развоју разних патогена, а у процесу конзервирања намирнице пролазе и процес стерилизације.
Нутрициониста др Џес Кординг каже да је, према мишљењу струке, најздравија конзервирана храна сардине, али и друга конзервирана риба која је приступачан извор протеина, али и одржива и не захтева дугу припрему или кување, преноси Еспресо.
Како објашњава, примена конзервиране рибе у исхрани има бројне здравствене предности.
BloombergAdria.com
- Конзервиране сардине обично имају мање живе од многих других врста рибе и сматрају се једним од најбољих избора морске хране, поготово ако вам свежа није доступна - рекла је др Кординг.
Када једемо сардине, додаје др Кординг, уносимо велику количину протеина, витамина Д и противупалних омега-3 масних киселина, а маслиново уље даје мононезасићене масти здраве за срце.
Стручњаци препоручују две до три порције конзервиране рибе недељно, помешано са тестенином или самостално, а можете их додати и разним салатама.
БОНУС ВИДЕО: