Извор:Фото: Shutterstock

ПОБОЉШАВА ПАМЋЕЊЕ: 5 разлога зашто је добро јести чоколаду

Извор: Нпортал

12.09.2025.

09:47

ДРЕВНЕ Маје су чоколаду сматрали храном богова и нису нимало погрешили у томе, јер је тамна чоколада заиста добра за људско здравље.

Зашто је добро јести тамну чоколаду?

Здравље срца

Тамна чоколада штити здравље срца и кардиоваскуларни систем. Клиничка истраживања потврђују да неколико коцкица чоколаде дневно смањује крвни притисак, побољшава проток крви, спречава стварање угрушака и смањује ниво холестерола.

Антидепресив

Чоколада садржи серотонин, који делује против депресије, и ендорфин, који даје осећај задовољства. 

BloombergAdria.com

 

Ризница антиоксиданата 

Тамна чоколада и какао богати су антиоксидантима - природним спојевима, које можемо пронаћи у воћу, поврћу, житарицама и орашастом воћу. Антиоксиданти штите наш организам од превременог старења и многих болести, укључујући рак.

Регулација шећера 

Без обзира на свој слатки укус, тамна чоколада има ниски гликемијки индекс. То значи да конзумирање тамне чоколаде не подиже ниво шећера у крви, што је добра вест ћелија на инсулин и глукозу.

BloombergAdria.com

 

Важни минерали

Попут других представника биљног света, чоколада садржи низ витамина и минерала. Богата је бакром, магнезијумом, калцијумом, калијумом и гвожђем.