Извор:Фото: Профимедиа, Јутјуб принтскрин
ТРИКОВИ ДОМАЋИЦА: Како да укиселите купус без бурета?
03.10.2025.
12:23
ЗВУЧИ као немогућа мисија, али заправо је једноставно.
Ако живите у стану и немате где да ставите буре, купус можете укиселити у обичној тегли – брзо, лако и без муке.
Све што вам треба су стаклене тегле, со, вода и мало стрпљења. Овај трик је спас за све који воле домаћи кисели купус, али немају ни подрум ни терасу.
BloombergAdria.com
Узмите свеж купус, ситно га нарендајте или исецкајте, посолите и добро изгњечите рукама док не пусти сок. Потом га напуните у чисте тегле, притисните да не остане ваздух, додајте мало воде ако треба и затворите. Тегле држите на собној температури 5–7 дана, па их пребаците у фрижидер. Купус ће бити спреман за јело за око две недеље.
Не треба вам никаква хемија, конзерванси ни специјална опрема. Купус се кисели природно, уз помоћ соли и времена. Тегле су идеалне јер не заузимају много места, лако се перу и могу да стоје и на кухињском пулту.
BloombergAdria.com
Првих неколико дана купус ферментише на собној температури. Кад почне да мирише на кисело, пребаците га у фрижидер. Тамо се процес успорава, али купус добија пун укус. Можете га пробати већ после 10 дана, а најбољи је око треће недеље.
Како да знате да је купус добро укисељен?
Купус треба да има киселкаст мирис, да буде мекан и да нема трагове буђи.
Ако сте све урадили како треба – чисте тегле, довољно соли, притиснут купус – нема грешке. Ако се појави бела пена на врху, само је скините кашиком. То је нормално. Ако купус има непријатан мирис или буђ, баците га.
(Најжена)