Извор:Фото: Профимедиа
ЈАЧА ИМУНИТЕТ: Најбоља храна коју можете да једете у јесен
09.10.2025.
11:34
У овом периоду посебно је важно да подржите имунитет правилном исхраном.
Неке намирнице имају јединствену моћ да јачају одбрамбене способности, штите организам и дају енергију, чак и када је напољу сиво и хладно.
1. Мед
Мед је права "апотека". Садржи ензиме, витамине Б групе, гвожђе, магнезијум и природне антисептике. Свако јутро растворите кашичицу меда у чаши топле воде са лимуном. Такав напитак јача имунитет и даје енергију на дужи период. Немојте да додајете мед у врући чај, јер на температури изнад 40°Ц губи своја корисна својства.
BloombergAdria.com
2. Цитруси
Поморанџе, мандарине, грејпфрут, лимун, природна су превенција прехладе. Не само да обогаћују организам витамином Ц, већ и побољшавају расположење захваљујући етеричним уљима. Једите бар један цитрус дневно или додајте лимунов сок у воду, салате и јела. Ово је једноставан начин да подржите здравље током сезоне вирусних инфекција.
3. Купус
Купус је једно од најбољих поврћа за хладни период. Садржи витамин Ц, влакна и природне ензиме који подржавају рад пробавног система и јачају имунитет. Једите кисели купус као прилог или ужину, то је природни пробиотик који помаже организму да се бори против вируса.
BloombergAdria.com
4. Шаргарепа и бундева
Наранџасто поврће је прави дар за кожу, вид и имуни систем. Бета-каротен се у организму претвара у витамин А, који помаже ћелијама да се заштите од бактерија и вируса. Пијте сок од шаргарепе и јабуке, додајте бундеву у супе, печења и каше. Најбоље се апсорбује уз кап уља.
5. Морска риба
Скуша, лосос или сардине, намирнице су које не само да засите, већ јачају срце, крвне судове и нервни систем. Омега-3 масне киселине смањују упале у организму и подржавају здравље коже и мозга. Припремајте рибу 2-3 пута недељно, печену или динстану, како бисте добили максимум користи без штете за фигуру.
(Мондо)